Ruční leštění se nedá nahradit aniž by utrpěl třpyt a ostrost řezů. Probíhá ve třech fázích. V prvních dvou fázích se používá leštící suspenze pemzy s vodou. Ve třetí fázi se použije nejjemnější leštící suspenze vody a ceroxu. Suspenze se nanáší na leštící kotouč při vysokých otáčkách. Ve fázi leštění se použije stejný počet leštících kotoučů různých profilů a velikostí jako ve fázi broušení. Kvalitu leštění ovlivňuje nárůst teploty mezi leštícím kotoučem a povrchem skla. Čím vyšší teplota, tím vyšší kvalita leštění. Záleží na citu a zkušenostech brusiče, aby včas rozpoznal okamžik, kdy by se mohlo sklo zahřát příliš a prasknout. Precizním ručním leštěním získá broušená plocha vysoký lesk a zároveň zůstávají zachovány ostré hrany řezů. Lom světla pak vytváří briliantový třpyt a originální optické efekty
Ve sklářském průmyslu se sklo leští především chemicky. Leští se mnoho kusů najednou v automatických bubnových leštičkách. Směs kyseliny sírové a fluorovodíkové leptá povrch broušené plochy a tak ji leští. Zároveň se však naleptávají a zaoblují hrany řezů. Sklo má sice vysoký lesk, ale oproti ručně leštěnému ztrácí svůj třpyt.